top of page
 • Foto van schrijverBodile Overdevest

Waarom heb je vitamine D nodig?

Bijgewerkt op: 16 mei 2023

Er wordt veel over vitamine D gesproken met betrekking tot het immuunsysteem. Maar waarom is vitamine D nu zo belangrijk? Lees het hier!


Wat is vitamine D?


Vitamine D is eigenlijk een hormoon. Dit maken we van een cholesterolachtige stof. Vitamine D is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Met een slecht functionerend immuunsysteem kunnen we onszelf niet goed kunnen beschermen. Met als gevolg ziekte of erger; overlijden.


Vitamine D krijgen we voor negentig procent uit de zon en maar voor tien procent uit voeding (vis, vlees en ei). Het wordt omgezet in de lever en verwerkt door de nieren naar de actieve vorm vitamine D.


Vitamine D is de starter van veel genetische reacties. Bijna alle lichaamscellen hebben vitamine D nodig. Specifieke functies zijn:

 • De mineraalhuishouding in orde houden tussen calcium en fosfor: hoeveel wordt er onttrokken uit het lichaam bij behoefte, en hoeveel wordt er weer in in onder meer botten en tanden opgeslagen;

 • Celdifferentiatie: een cel aanmaken en hier een specifieke functie aan geven;

 • Reguleren van de bloeddruk;

 • Het verbeteren/in stand houden van jouw stemming;

 • Gezondheid van de huid;

 • Steroïdhormoonhuishouding: ofwel de oestrogenen, progesteron, testosteron en cortisolverhoudingen in balans houden;

 • En tot slot het immuunsysteem ondersteunen: onder andere het verbeteren van het aangeboren (aspecifieke) afweersysteem, het remmen van auto-immuunziekten doordat het immuunsysteem niet onnodig (te) lang aan blijft staan én zorgen dat er geen onnodige immuunreacties starten.

Vitamine D wordt ook als advies gegeven rondom het COVID-19 virus. Samen met K2 is dit de ideale combinatie. Vitamine K2 en D3 werken samen. Vitamine D zorgt preventief dat de kans op een besmetting minder groot is. Daarnaast is het zo dat als je toch besmet wordt, vitamine D ervoor zorgt dat de heftige complicaties gering blijven en je sneller herstelt. Vitamine K2 zorgt ervoor dat de door vitamine D3 opgenomen calcium, ook daadwerkelijk in de botten terechtkomt. Ook is vitamine K2 van belang bij een normale bloedstolling.


Welke klachten bij vitamine D tekort?


Een tekort aan vitamine D kan je herkennen aan: vermoeidheid, spierzwakte, hart- en vaatproblematiek, gevoel om te vallen, laag libido, verminderde stressbestendigheid, heftige PMS (premenstrueel syndroom) en overgangsklachten, somberheid/winterdip, osteoporose (verlaagde botdichtheid), cariës (gaatjes), zwak kraakbeen, pijn bij duwen op bot, symmetrische lage rugpijn, pulserende pijn bij druk op borst- of scheenbeen en insuline- en leptine resistentie.


Mogelijk herken je één of meerdere symptomen. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende. Indien je naast vermoeidheid ook andere klachten herkend, is het handig om dit even te checken bij de huisarts.


Vraag zelf ook even de waarden op, zodat je kunt zien waar je binnen de range zit. De grenswaarden van vitamine D in het bloed zijn 50-120 nmol/L bloed. Als jouw waarde 55 nmol/L bloed is, kan je je al aardig vermoeid voelen. Reguliere geneeskunde gaat uit van een ondergrens zodat er geen gebreksziekten voorkomen. Het streven is echter naar een optimale waarde, ofwel een waarde waarbij jij je goed voelt en lekker in je energie zit. Deze waarde is bij de meesten ±100 nmol/L.


Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen?

Sommige mensen hebben wat extra aandacht nodig wat betreft de vitamine D status. Iedereen boven de 50 en met een donkere huid dient het hele jaar door te suppleren.


Wat veel mensen niet weten, is dat er een paar eisen zijn om daadwerkelijk goed vitamine D aan te kunnen maken in de zomer:

 • Ten eerste moet je in de zon zijn tussen 11/12.00-15.00u. Een goede graadmeter is als de schaduw korter is dan jijzelf, kan je vitamine D aanmaken;

 • Je moet je buiten bevinden, dus niet achter glas;

 • Het liefst maar 25% van het lichaam bekleed, dit betekend dus korte broek, korte mouwen;

 • Vanaf mei tot en met september is er aanmaak mogelijk vanuit zonlicht. Wanneer de 'r' in de maand zit, is het noodzaak om bij te slikken. Vooral in ons koude kikkerlandje;

 • De eerste 10-15 minuten (hangt af van het huidtype) zonder zonnebrandcrème - tot een lichte verkleuring (niet rood!). Na dit moment uiteraard zo snel mogelijk insmeren en/of naar de schaduw gaan. Zonnebrandcrème blokkeert namelijk de UVB straling, wat de vitamine D-aanmaak mogelijk maakt.

We moeten daarbij niet vergeten dat de meeste Nederlanders een kantoorbaan hebben. Of thuis werken en dus binnen zijn. Ook banen met nachtdiensten verminderen de kansen om voldoende vitamine D op te kunnen doen in de zomermaanden. Door deze omstandigheden kunnen we vaak niet voldoen aan de voorwaarden die vitamine D nodig heeft. Het is dus belangrijk dat je dit in je achterhoofd houdt. Dus mocht je niet van de winterdip afkomen, kan dit een oorzaak zijn.


50-75 mcg vitamine D3 (Calcitriol) in combinatie met ±90 mcg K2* is ideaal om te suppleren.


De hoeveelheid en wanneer vitamine D slikken, hangt af van jouw leefstijl en leeftijd. Hoe ouder, hoe donkerder de huid of hoe meer jij binnen leeft, hoe meer vitamine D nodig is middels suppletie. Ook als je ziek bent of een auto-immuunziekte hebt, is er een verhoogde behoefte aan vitamine D om het immuunsysteem tot rust te brengen.

Dit lijkt misschien veel, maar vergelijk dit maar eens met een dagje zonnen. Dan maak je (maximaal) ±250 mcg aan.


Kortom, vitamine D is, vooral in deze tijd, een mega boost voor jouw immuunsysteem en energielevel!


* Slik je bloedverdunners, dan is het belangrijk om advies in te winnen over vitamine K suppletie. In dit geval kan je vitamine D in ieder geval los, veilig suppleren.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page