top of page

BODILE OVERDEVEST
Diëtist | Orthomoleculair | PSYCH-K® Facilitator | Coach  

IMG_2617.jpeg

Aangenaam! Ik ben Bodile. Met veel plezier mag ik dit prachtige vakpreventieve gezondheidszorg, uitdragen. Hopelijk kan ik ook jou hiermee inspireren. Namelijk door middel van simpele aanpassingen, kan je je nét - of veel - lekkerder in je vel voelen. Het hoeft helemaal niet moeilijk, groots of meeslepend te zijn. En dat inzicht, kennis en kunde gun ik jou ook!

Dit doe ik door in mijn praktijk persoonlijke behandelingen aan te bieden. Daarnaast ben ik geregeld bezig met kookworkshops, trainingen geven, artikelen en lesprogramma's schrijven en voor de klas staan. Tot slot sta ik na zes jaar nog met één been sportles te geven binnen een healthboutique voor dames. Mede door deze baan ben ik in de (vooral) vrouwelijke kant van het vak gerold. 

Verder kijken dan voeding

 

Na de opleiding Voeding & Diëtetiek bleef het bij mij knagen. De link tussen psyche, beweging en voeding was voor mij al duidelijk. Echter miste ik deze connectie op het HBO. Tijdens de opleiding tot Orthomoleculair Therapeut volgens de klinische psycho-neuro-immunologie, werd deze link wél gelegd. Het was een warme jas die ik niet meer uit wilde doen. 

 

Ons lichaam is prachtig, maar complex. Alles hangt met elkaar samen. We kunnen niet één klacht uitkiezen en hiertegen een middel of medicijn geven. Het gaat om het totaalplaatje.
 

Door diverse studies met verschillende invalshoeken (zoals orthomoleculair, Ayurveda en onze reguliere Westerse gezondheidszorg) en inmiddels tien jaar aan coach- en cliënt ervaring, zijn bij mij verschillende behandelmanieren mogelijk. Of juist een combinatie van dit alles. 

 

Samen kijken we naar wat voor jou de beste methode is, afhankelijk van jouw doel, persoonlijke voorkeuren, bevindingen en eventueel een multidisciplinair traject met bijvoorbeeld een psycholoog, fysiotherapeut of osteopaat. 

Ervaringsdeskundige

Mijn persoonlijke gezondheid heeft een grote rol gespeeld in waar ik nu sta. En de zoektocht daarnaar toe ging (helaas) niet over één nacht ijs en met veel vallen en opstaan, fysiek én mentaal. Want in elke levensfase blijft het weer de vraag: waar ligt mijn balans op dit moment?

Aan het einde van mijn studententijd, kreeg ik te maken met een voedselvergiftiging in Azië. Dit gecombineerd met een duik in de fitnesswereld, waarbij zuivel dé bron voor eiwit was, waren mijn darmen compleet ontregeld en mijn lijf ontstoken. De diagnose Prikkelbaar Darmsyndroom en lactose-intolerantie waren vervolgens geen verassing.  

 

Ik kreeg te maken met zo'n beetje alle variaties van buikpijn. Dit was een lastige en vooral pijnlijke periode. Ik voelde me geregeld ziek, zwak en misselijk - letterlijk.

Een bijkomstig "probleem" was dat ik enerzijds veel wist over voeding en gezondheid, wat prachtig is voor cliënten, maar anderzijds worstelde hoe ik het luchtig voor mezelf kon houden. Want elk voedingsmiddel of -stof is iets te vinden of te zeggen vanuit de wetenschap. 

De buikpijn én de grote hoeveelheid kennis, was niet bepaald bevorderend voor mijn eigen, normale omgang met voeding. Het resulteerde in controle en fear foods, want die buikpijn wilde ik - no matter what - vermijden.  

 

Je kan op je kop gaan staan met gezonde voeding, suppletie en sport, maar als jouw lijf in standje stress staat, gaat er niets gebeuren. Overleven krijgt namelijk altijd voorrang - op alles. Adrenaline (stresshormoon) is een energieverdelingveranderaar. Dit betekend dat jouw energie letterlijk anders wordt verdeeld in jou lijf. 

Inmiddels ben ik mij bewust dat de angst voor buikpijn een grote, al dan niet grootste, stressfactor was waardoor de klachten steeds erger werden. Inmiddels kan ik deze buikpijnstress zo goed als loslaten en hier met veel meer liefde, gemak en luchtigheid naar kijken. 

Deze laatste puzzelstukjes zijn in elkaar gevallen middels de therapievorm PSYCH-K®. Een therapievorm waarbij je zelfopgelegde, belemmerende overtuigingen kan omzetten, zoals onder andere mijn buikpijnstress.

Onderaan de streep: ik zal nooit zijn uitgeleerd. Maar juist deze lichamelijke en psychologische signalen, vormen voor mij een grote drijfveer om te blijven ontwikkelen, zowel persoonlijk als voor mijn cliënten. 

Bodile in a nutshell

Naast mijn werk als diëtist ben ik natuurlijk nog meer! Dus bij deze, geinige feitjes die mij menselijk maken:

  • Mijn woon-werk verkeer doe ik het liefst op mijn zwarte Suzuki Intruder uit 1988. Maar ik ben wel een mooi-weer-rijder: van november ™ februari staat het racemonster lekker warm in de garage.  

  • Ik ben gek op wandelen en sporten, en dan het liefste crossfit en pilates.

  • Vanaf mijn elfde levensjaar heb ik een groeiende verzameling cowboylaarzen.

  • Samen met mijn vriend, vinden we het heerlijk om thuis etentjes en feestjes te organiseren: het huis gezellig maken, lekker kokkerellen samen en vervolgens met goede vrienden of familie een glaasje wijn drinken. Dit is voor ons food for the soul.

  • Ons huisje staat in Haarlem, mijn geboorte - niet getogen - stad, met een houtkachel in de winter en moestuin'en in de zomer.

  • Ik zie het leven graag met een vleugje humor. Als dit niet (meer) lukt, weet ik dat ik op de PAUZE-knop moet drukken.

  • Ik ben gek op vroege ochtenden. Daar tegenover ben ontzettend geen avondmens.

  • Ondertussen probeer ik mijn fine-line tekenskills zo goed mogelijk te onderhouden.
  • Ik heb diverse tattoo's op mijn rug. Van een visje tot een veertje.
  • Tot slot ben ik gek op alles met vier poten en wat in (ons) huis kan wonen, zoals onze praatgrage Poes en onze lompe pup, Johnny.

Houd het simpel

Tot slot wil ik benadrukken dat een oplossing makkelijker is dan we denken. Echter is in onze snelle Westerse maatschappij die kennis - namelijk hetgeen waar onze genen het beste op functioneren - steeds meer in de vergetelheid geraakt.  

Samen kunnen we jou weer terug in balans brengen. Door (meestal) simpele en praktische tips, duidelijke uitleg, plezier rondom voeding en gezondheid, en dit alles met een vleugje humor.

 

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met me op, ik denk graag met je mee!

Achtergrond

Docent Orthomoleculaire Integrale Therapie @ Natura Foundation - huidig

Diëtist & Coach @ Preptic - huidig

Orthomoleculair Diëtist & Darmtherapeut @ Bodile Overdevest Foodstuff - huidig

Lifestylecoach & Sportinstructrice @ bbb Healthboutique - huidig

Opleiding Darmtherapie @ Gamedi Adacemy, Marijke de Waal & Mireille Wijchers

EMB-test (bloedtest) @ Ortho Health Foundation

Hormoonbalans Vrouwen @ Ralph Moorman & Barabara Heavenith

Opleiding Orthomoleculair Therapeut @ Bonusan, Natura Foundation

Diëtist @ Food Mind Body

Healthcoach & Dietetiek stage @ Personal Body Plan

Voeding & Dietetiek HBO 2012-2016 @ Hogeschool van Amsterdam

and more..

Schermafbeelding 2021-06-29 om 09.34.59.
bottom of page