top of page
  • Foto van schrijverBodile Overdevest

Mindstuff met PSYCH-K®

De afgelopen jaren ben ik mij steeds meer bewust geworden van de impact van de mind. Als de bovenkamer overuren maakt, altijd in standje stress verkeerd of neerslachtige/negatieve gevoelens hebt over jezelf en/of de buitenwereld, kan je op je kop gaan staan met goed goede voeding, suppletie en sport, maar dan gaat er weinig gebeuren in jouw lijf. In ieder geval niet op de fronten die jij het zou willen zien.


Bijvoorbeeld de buik. Bij veel vrouwen een topic van irritatie/frustratie/emotie.

Deze mag er eigenlijk niet zijn want hij is de groot, bol, nooit meer rechtgetrokken na bevalling(en).


Zo ook bij mij. Al sinds meisje dacht ik hé wat is dat groot/bol/niet plat. Die overtuiging nam ik mee naar de rest van mijn 30 jarige leven. Ik zag mijn buik nooit als plat, ondanks anderen mij - en nu nog steeds - voor gek verklaren.


Kortom, negatieve emoties zijn een vorm van stress. Acute stress is geen probleem voor het lijf. Echter chronische (onbewuste) stress is minder handig.

Gevolg: jouw lijf kan gaan vasthouden. Negatieve frequenties golven door je lijf waardoor er weinig ruimte voor verandering is.


Deze negatieve buikgevoelens zou je om kunnen zetten naar positieve buikgevoelens. Maar poh, dat is moeilijk..


Stel dat jouw moeder altijd heeft gezegd dat te dik bent, jezelf vanaf klein meisje al te bol vond of dat je op gewicht moest letten volgens het consultatiebureau.


Hieruit rollen overtuigingen die je ontwikkeld hebt als kind (0-7 jaar), daarom zijn ze vaak kinderlijk en onlogisch als je er met jouw inmiddels volwassen bril naar kijkt.


Deze overtuigingen, gedachtes, ideeën of zelfs overlevingsstrategieën dienden je misschien als kind. Maar tegenwoordig, 30-40-50 jaar later niet meer.


Toch reageer je 95% vanuit onbewust gedrag. Vanuit deze oude, vastgeroeste (kind)patronen. Daarentegen is maar 5% (!) een bewuste reactie.


Denk aan reacties als:

❌ recalcitrant, “ik ga lekker alles eten wat ik niet mág”

❌ of als troost, “ik heb zo’n zware dag, dit verdien ik”


Vaak dienen deze reacties je niet meer en zou het mooi zijn om ze om te zetten naar iets wat wél voor je werkt, zoals:


👉🏼 “Het is veilig voor mij om de controle los te laten”

👉🏼 “Ik heb een platte buik”

👉🏼 “Ik geniet net zoveel van iets gezonds als iets minder gezonds” - of andersom, zoals de controlfreaks like me.


Het hoeft geen échte waarheid te zijn. Als het maar een waarheid is die jij wíl geloven.


Wat ik veel in de praktijk zie, zijn belemmerende gedachten/ideeën/strategieën/copingsmechanismen of hoe je ze wilt noemen, die een client beperkt in het uitvoeren van een nieuwe gewoonte aanleren - vaak in de vorm van een gezond voornemen.


Deze negatieve overtuigingen zijn om te zetten. En dat omzetten kan via een prachtig, wetenschappelijk onderbouwde methode genaamd PSYCH-K®.

Ik beschrijf het altijd kort en bondig als ‘het zusje van EMDR’, maar dan snel, zacht, licht aanraken van datgene wat er speelt en vervolgens omzetten.


Resultaat:

✅ meer energie ervaren want minder/geen belemmerende gedachten/ideeën/handelingen

✅ fobieën of angsten omgezet naar neutrale emoties

✅ fysieke pijn of ongemak verminderd

✅ emoties los kunnen laten

✅ neutraal met die irritante collega, bemoeiende (schoon)vader of ander persoon om kunnen gaan

✅ stressvolle situaties uit het verleden of toekomst kunnen aangaan met neutrale houding

Etc.


Want als je één overtuiging omzet, knikker je gelijk ook wat bijbehorende stukjes mee.


Leuk voorbeeld: ik vind het huishouden niet heul erg, maar wil er liever snel vanaf zijn.


❌ Belemmerend: “ik heb betere dingen te doen” zit erin gebakken. Dit heb ik overduidelijk van m’n moeder - sorry ma. Gevolg: ik heb (verzonnen) haast tijdens schoonmaken en stel het uit. In beiden gevallen ervaar ik onrust want haast / moet-nog-klusjes-doen.

Kortom, erg irritant.


👉🏼 Bevorderend: omzetten naar “ik heb alle tijd en ruimte voor het huishouden”.

Vervolgens een actiestap: het huishouden doen, niet op de klok kijken en voelen hoe ik me daarbij voel.


✅ Resultaat: ik ben rustig tijdens mijn klusjes doen, kijk niet continu op de klok en ben vervolgens sneller klaar. Ik kijk niet meer tegenop om klusjes te doen want ik kan er neutraal naar kijken. En dan vooral stofzuigen, deze was namelijk ook mooi meegenomen in de omzetting!


Aangezien belemmerende voedingsgewoonten een uitwerking zijn van een onderliggend gedragspatroon, kunnen we direct induiken in het gedrag, in plaats van in te willen praten op intrinsieke motivatie en wilskracht. Want blijkbaar zit er iets dwars waardoor het gewenste resultaat niet kan worden behaald.


Geïnteresseerd? En kan jij ook wat hulp gebruiken, naast food, ook met de mind? Neem dan snel contact op, dan bespreken waarmee ik jou eventueel kan helpen!
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page