top of page
  • Foto van schrijverBodile Overdevest

POST ZOMER TIPS

Voor velen is het einde van de zomervakantie weer aangebroken. Net als als weer oppakken van een weekritme - of júist nog even niet om dat zomergevoel! Da tweede laat ik lekker aan jou.


Maar wil/moet/ga je weer terug in een ritme, vanwege je baan, school van de kids of jezelf, voelt je lichaam uit balans (teveel ijsjes/wijntjes ) of ben je klaar met het leuke doch rommelige leven?


Hier wat tips die je daarbij kunnen helpen:


🛒 VOORBEREIDING - doe weekboodschappen, met name voor de avondmaaltijd.

Calculeer wat je nodig hebt aankomende week, wie eet er thuis, wie kookt en wat wordt er gemaakt. Koop/bestel alles in één ruk (op een moment dat je geen trek hebt ;) et voila, geen verleiding in de supermarkt, het scheelt tijd én uiteindelijk ook geld.

Bereid je maaltijden met aandacht en het liefst zelf. Zo creëer je verteringsenzymen in jouw verteringsstelsel, beginnend in de mond (speeksel), wat de vertering bevorderd.

🫙 VOORRAADKAST - zorg dat je en goed (aan)gevulde voorraadkast of vriezer.

Zodat je ook het einde van de week óók nog wat in elkaar kan flansen. Denk bijvoorbeeld aan een Salade Niçoise: boontjes uit de vriezer, tonijn uit blik, olijven uit pot, olijfolie en balsamico op voorraad - check!✅

👷🏽‍♀️ LUNCH - maak het jezelf niet te moeilijk.

De leftover optie: indien mogelijk, kook ’s avonds een halve of hele portie extra, of zet expres een (klein) bakje apart. Dit kan je meenemen de volgende dag als lunch.

Is dit een kleine portie? No worries! Vul het aan met een gekookt eitje, rauwkost met/zonder (homemade) hummus, of wat rijstwafels met beleg.


De bouwpakketoptie: neem een lunchpakket mee die je op locatie in elkaar kan zetten. Zoals rijstwafels met avocado, gekookt(e) eitje(s), wat kiemen on top en veggies on the side.

🫄🏾VOEDEND EN VERZADIGEND - vezels en eiwitten.


Consumeer voldoende vezels uit alle soorten groenten - en niet alleen de italiaanse maar júist de ‘vergeten’ groenten, vinden je darmpies leuk - in combinatie met goede eiwitten, zoals uit bonen, vis (MSC-keurmerk) en biologische eieren en kip. Deze zorgen voor verzadigd gevoel, veel mineralen en vitamines.

💆🏽‍♀️ AANDACHT - eet met aandacht.


Op deze manier schuif je maaltje niet gedachteloos naar binnen.

Kortom, geen beeldschermen. Hooguit een krantje, zodat je zo nu en dan je bestek of eten neer kan leggen. Probeer (steekproefgewijs) minimaal 15x op één hap te kauwen.

🏋🏽‍♀️ BEWEEG - zet die 8000 stappen per dag.


Dagelijkse beweging - wandelen/fietsen/tuinieren/huishouden - is vanuit ons genenpakket een must. Mocht je dit deze zomer wat hebben laten vieren, pak je ritme van voor de vakantie weer op, zet je stappen (±8000 per dag), wandel je wandelingetjes en bouw weer rustig op met krachttraining.

🥂 BALANS & GENIET - tot slot.


Heb jij zin in een ijsje met dit prachtige weer? Prima! Kies het bewust, ga naar jouw lievelingsijssalon, plak er een wandeling aan vast en maak er een momentje met je partner en/of kids van. Liever dat, dan gedachteloos of in een gewoonte de 4e minimagnum van die week uit de vriezer trekken.


Evenals een wijntje of een drankje. Kies één of maximaal twee momenten in de week, kies een drankje wat je echt heel erg lekker vind en geniet hier bewust van. Houd het bij één à twee glazen.


Bottemline: maak een weekplanning en -boodschap, eet met aandacht en alleen wat je écht lekker vindt, zo puur en onbewerkt mogelijk, beweeg dagelijks naast sporten en geniet nog even van de zomerse avonden!


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page