top of page
  • Foto van schrijverBodile Overdevest

Hoe (on)gezond is de anti-aanbaklaag?

Teflon zorgt dat je eitje, vis of vlees niet aanbakt in de pan. Maar is dit eigenlijk wel zo gezond?


De anti-aanbaklaag kan giftig worden bij hoge temperaturen of onjuist gebruik van de pan. Denk aan krasjes, deukjes of (te) hoog verhitten zonder olie of boter. Op deze manier kunnen giftige dampen vrijkomen en de anti-aanbaklaag afbladderen in het eten. Dit afbladderen kan je herkennen aan kleine zwarte puntjes onder bijvoorbeeld je gebakken ei. Hoog tijd om je trouwe pannetje te vervangen.


PFAS is een chemische stof dat in teflonpannen zit met een antiaanbaklaag. Deze stof is sterk belastend voor het milieu. PFAS kunnen in het milieu terechtkomen via de lucht of afvalwater bij productie in fabrieken. In het milieu kan de stof niet worden afgebroken en blijven zo aanwezig in kleine hoeveelheden drinkwater en etenswaren, wat weer in ons lichaam komt. Net als bij onjuist gebruik van de pannen, kan je het direct via de mond binnenkrijgen of inademen.

Bij langdurige blootstelling kunnen gezondheidsrisico's ontstaan zoals schildklier, nier- en teelbalkanker, verhoogde bloeddruk bij zwangeren, leverziekten, voortplanting- en ontwikkelingstoxiciteit.


De overheid is momenteel bezig met een grootschalig onderzoek. De resultaten zullen medio 2021 uitkomen.


We kunnen stellen dat er wel degelijk iets aan de hand is met de anti-aanbaklaag in pannen. Om de risico's te beperken, kan je alvast het heft in eigen handen nemen en een pan zonder anti-aanbaklaag aanschaffen.

De pannen die geen schadelijke chemicaliën bevatten, heb ik vast voor je op een rijtje gezet:

  • Gietijzer

  • RVS

  • Koper

  • (Plaat)staal

  • Keramisch

Sommige pannen hebben iets meer verzorging nodig. Laat je altijd goed informeren door de verkoper of de gebruiksaanwijzing. Door middel van goed gebruik, kan je hier de rest van je leven plezier van hebben. Veel bakplezier!Bronnen:

Rijksoverheid - vraag & antwoordt

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page