top of page
  • Foto van schrijverBodile Overdevest

Hoe kan je jouw weerstand zo goed mogelijk ondersteunen?

Bijgewerkt op: 11 dec. 2020

Onze weerstand en daarbij ons Immuunsysteem verdient wat meer aandacht in deze periode. We zitten veel binnen, werken thuis, kunnen ons rustig of angstig voelen. Hoe kan je nu zo goed mogelijk voor jezelf zorgen?

Verminder stress

Doordat veel van ons noodgewongen thuis zijn, mét of zonder werk, mét of zonder kinderen, kan er veel veranderen in ons leven. Een nieuw ritme vinden binnenshuis kan stress met zich meebrengen. Probeer toch te genieten van de kleine dingen. Het samenzijn, tijd voor klusjes in huis (dat lampje in de wc éindelijk ophangen of de muren witten). Mocht je alleen wonen, houd dan (online) contact met je dierbaren. Als je onzekerheden hebt of bang bent, spreek ze uit. Je gedachtes zijn maar gedachtes, en niet persé waarheid. Door ze uit te spreken, worden ze mogelijk wat verlicht.

Dit alles om chronische stress te vermijden. Ons lichaam is gemaakt voor acute stress, de fight-flight reactie. Voor chronische stress heeft het lichaam (nog) geen oplossing. Dit kost te veel energie, die jouw lichaam momenteel beter kan besteden aan jouw afweersysteem. Zoals het bestrijden van virussen en het in balans houden van jouw lichaam. Hierbij gaat het dus ook over stress óver het COVID-19 virus. Volg de overheidsmaatregelen en bescherm jezelf en anderen. Probeer jezelf af te leiden of het te bespreken met anderen als je je zorgen maakt. Door stress 'verspil' je energie, die je juist nodig hebt om jezelf aan te passen aan deze veranderende en onzekere periode. Dus, neem het met de dag, wees lief en zorg voor jezelf en de mensen naast je.

Beweeg

Body-mind technieken en blijven bewegen kunnen je helpen om meer te ontspannen. Online worden veel sport- en meditatielessen aangeboden. Onder andere op YouTube. Ook wordt op Instagram en Facebook live gestreamd.

Ook wandelen, hardlopen en buiten in de natuur sporten, kunnen je helpen om rust te vinden. Let natuurlijk op de fysieke afstand tot anderen.


Ritme

Door thuis te zitten, is een wandelingetje naar de koelkast opeens veel aantrekkelijker. Juist nu is het belangrijk om een eetritme aan te houden. Drie maaltijden op een dag zijn meer dan genoeg. Op deze manier voorkom je snaai-gedrag. Toch snel lekkere trek? Probeer jezelf af te leiden door bijvoorbeeld een wandeling.

Eet voldoende vezels

Zorg voor een goede darmflora. Dit heeft grote invloed op jouw immuunsysteem. Producten die vezels bevatten, bevatten (vaak) ook goede voedingsstoffen. Focus op onbewerkte voeding, die je lichaam voeden in plaats van vullen.

Probeer hiernaast zoveel mogelijk gluten, zuivel en suiker te vermijden. Deze hebben een negatief effect op jouw darmflora. Focus daarentegen op knollen (knolselderij, pastinaak, wortel), zwavelhoudende producten (knoflook, ui-achtigen, prei) en pitten, zaden en noten.


Vitamine C

Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen. Deze witte vrienden herkennen en maken ziekteverwekkers onschadelijk. Momenteel zijn er ook veel onderzoeken gaande wat betreft vitamine C in relatie tot het COVID-19 virus. Het geen remedie, maar wél ondersteunend voor jouw lichaam. Denk bij vitamine C niet alleen aan sinaasappels, maar ook aan kiwi's, paprika's, broccoli of een supplement met ascorbaat/ascorbaten-complex (dus niet de ascorbinezuur).

Vitamine D3

Zonnestralen zijn momenteel schaars. En mochten we ze al zien, zitten we deze dagen veel achter glas. Om optimaal vitamine D aan te maken in het lichaam, zouden we tussen 12.00-15.00 minimaal 15 minuten buiten moeten zijn met 25% ontbloot lichaam (lees: korte broek en korte mouwen). Hiernaast hebben mensen van 50+ en mensen met een getinte huid een extra vitamine D3 behoefte. Dit alles ter ondersteuning van het immuunsysteem en hier de bijbehorende energie en vitaliteit. Mijn suppletie advies geldt daarom ook voor 50-75mcg per dag.

Zink

Zink beschermt tegen vrije radicalen schade en fungeert als antioxidant. Belangrijk nu dus! En makkelijk aan de maaltijd toe te voegen, bijvoorbeeld wat pitten en zaden toevoegen aan je ontbijt of lunch.

Omega-3 vetzuren

Deze vetten hebben we nodig om lichamelijke ontstekingsreacties weer uit te kunnen zetten in het lichaam. Omdat we tegenwoordig naar verhouding veel meer omega-6 vetzuren eten (uit plantaardige vetten als zonnebloemolie, pindakaas en margarine), krijgen we te weinig omega-3 vetzuren binnen (ongeveer 20-30x te weinig). Wat resulteert in het niet meer goed kunnen uitzetten van ontstekingen, met als gevolg laaggradige ontstekingen - pijntje hier, wondje daar.

Omega-3 vetzuren zit in vette vis (onder andere in zalm, sardines, haring en ansjovis), algen- of krilloliesupplement. Mocht het niet lukken om minimaal 2x per week vette vis te eten of ben je vega(n)? Suppleer dan bij.


Slaap

Zorg voor een goed bioritme. Dit doe je door vaste slaaptijden aan te houden. Hierdoor zal de melatonineproductie optimaliseren, waardoor het bioritme (nog) beter wordt. Op deze manier kan het immuunsysteem ’s nachts goed haar to do lijst afwerken die jouw lichaam overdag heeft opgebouwd (immuunsysteem is 's nachts actief).

Vermijd 2 uur voor het slapen blauw licht (telefoon/tv/computer). Je kan kiezen voor een blauwschermfilter op je telefoon of laptop (bijvoorbeeld f.lux) of leg je apparaten aan de kant en lees een boek.

Al met al, zorg goed voor jezelf!

Heb je vragen? Neem gerust contact met me op.21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zink

bottom of page