top of page

Kom soepel je menstruatie door met deze tips!

Foto van schrijver: Bodile OverdevestBodile Overdevest

Bijgewerkt op: 9 jun 2021

Heb jij sterke behoefte aan chocolade, koekjes, cake, chips of gewoon véél brood rondom je menstruatie? Of heb je het idee dat jouw moodswings een paar dubbele salto’s maken? En hoort daar dan ook de benodigde comfortfood bij?


Dat we ergens anders zin in hebben rond de menstruatie, is voor de meesten niets vreemds. Maar juist dit anders eten, kan een negatief effect hebben op jouw menstruatiecyclus. Denk aan moodswingsalto’s, uitblijvende of verkorte menstruatie, heftige buikpijn of een onrustige huid. Dit komt niet alléén door de hormoonwisselingen rondom dat moment van de maand. Je hebt er zelf meer invloed op dan je denkt! And that's a good thing. Het grootste deel van jouw PMS (pre-menstrueel-syndroom) kan je dan ook zélf verminderen.


De afgelopen decembermaand is een perfect voorbeeld voor de hormoondisbalansformule: veel suikers, alcohol, continue eten en mogelijk toch wat kerst- of familiestress. De kans is groot dat de menstruatie die daarop volgt, wat stroever verloopt. Meer klachten als pijnlijke borsten, krampjes of uitblijven van de menstruatie.


Wat kan je beter laten?


Oestrogenen zijn de hormonen die vaak de klachten verergeren rondom de menstruatie. Welke voeding kan je beter vermijden wil je deze vrienden tegemoet komen?

  • Alcohol werkt oestrogeenverhogend en testosteronverlagend. Dit kan een oestrogeendominantie in de hand werken. Één glas wijn zorgt voor een oestrogeenstijging van 30% in het bloed, voor de komende 24 uur. Dit kan PMS, menstruatiebloedingen of overgangsklachten verergeren. Denk bij dit laatste aan opvliegers door vaatverwijding. De verlaging van testosteron kan zich uiten in verminderde spieraanmaak na het sporten of zelfs spierafbraak of krachtvermindering. Ook kan teveel alcohol zorgen voor een lager libido. Met name in de laatste 2 weken van jouw cyclus kan je jouw lichaam een handje helpen door de alcoholische versnapering te verminderen. In deze laatste twee weken draait jouw lever al op volle touren om de oestrogenen af te breken na de eisprong. Als je hierbij ook nog toxische stoffen tot je neemt, kan je verergering van klachten als vermoeidheid en moodswings ervaren.

  • Suikers & bewerkte producten bevorderen de groei van de ‘slechte’ darmbacteriën. Deze dragen we allemaal bij ons. Als deze slechte bacteriën in balans zijn met de goede darmbacteriën, is er niets aan de hand. Als de slechte darmbacteriën de overhand krijgen, is de darmflora niet meer in balans. Dit heeft nadelige invloed op enerzijds onze weerstand. 60-70% van ons immuunsysteem is namelijk geworteld in de darmen. Hierdoor kunnen we ons op den duur vermoeid voelen, snel geprikkeld of zelfs down. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie van onze darmgezondheid en depressies. Anderzijds heeft ook effect op hoe we ons fysiek voelen. Er bestaat een grote kans op een teveel aan Candida en Clostridium. Deze bacteriën veroorzaken darmklachten zoals wisselende ontlasting, opgeblazen gevoel en winderigheid. Heb jij hier regelmatig last van? Probeer eens deze producten te vermijden. Gelukkig kan jouw lichaam zich snel aanpassen en zal ze zich binnen enkele dagen al rustiger voelen.

  • Te veel cafeïne kan zorgen dat jij meer stress ervaart. Dit komt door het verhoogde effect dat cafeïne heeft op adrenaline, ook wel het stresshormoon. Hierdoor kan je je gehaast of onrustig voelen, en dat geeft ook weer stress. En stress is weer nadelig voor de hormoonhuishoudingbalans. Decafe’tje dan maar?

  • Zuivel & gluten kunnen jouw darmflora nadelig beïnvloeden. Deze werken als opiaatachtige stoffen die de darmcellen kapot maken. Op de lange termijn is de kans aanwezig dat jouw darmen verhoogd doorlaatbaar worden. Met als gevolg dat toxische stoffen niet meer goed buiten de deur kunnen houden. Op deze manier hebben ze effect op zowel het immuunsysteem. Want 60-70% van het immuunsysteem zat in de darm, weet je nog? Ook raken onze endorfinereceptoren bezet met externe exorfinen (uit o.a. tarwe, zuivel en soja). Hierdoor blokkeert de normale en gezonde werking van ons lichaam. Dit kan hormonale klachten geven als PMS. Maar ook laaggradige ontstekingen die beginnen met een pijntje, pijntje daar en uiteindelijk uitlopen tot ernstigere ziektebeelden. Zoals Prikkelbaar Darmsyndroom, PCOS, Diabetes type 2, Colitis Ulcerosa, allergieën, of andere auto-immuunziekten. Houdt dus goed jouw ontlasting in de gaten én of je niet dagelijks een opgeblazen gevoel of extreem veel winderigheid ervaart. Als je hier geen last van hebt, hoef je je ook weinig zorgen te maken. Zo wel, is het handig om een expert in de arm te nemen. Gelukkig beschikt het lichaam over een fantastisch zelfherstellend vermogen en kan een beetje hulp, een wereld van verschil maken.

  • Te veel en te vaak snelle koolhydraten nuttigen. Hierdoor creëer je steeds hoge pieken in je bloedsuikerspiegel, met als gevolg diepe dalen. Waardoor je na een sugarrush je gaperig, hangry, foggy-brain-effect, slap, hoofdpijn e.a. ongemakken kan ervaren. Ook grijp je hierdoor weer eerder naar snelle koolhydraten. Zoals witte granen, maar ook beleg als jam of hagelslag.

  • Soja bevat fyto-oestrogenenen. Dit is een zwakkere oestrogeenvariant dan die in ons lichaam voorkomt. Als je dit te vaak en te veel eet, is de kans op een oestrogeendominantie aanwezig. Ook valt soja onder de exorfinen - zoals beschreven bij gluten & zuivel.

  • Eet niet te weinig, maar naar behoefte. In de praktijk zie ik veel dames die onder hun behoefte eten. Bijvoorbeeld maar 1200 kcal per dag. Dit is de behoefte van een kind ™ 4 jaar. Niet van een vrouw met mogelijk een drukke baan en een gezin. Eet voldoende, om jouw hormoonhuishouding te kunnen voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Het uitblijven van menstruaties is mogelijk een gevolg van energietekorten. In tijden van schaarste, verminderd het lichaam als eerst de energietoevoer naar het voortplantingssysteem.

Voor alle bovenstaande punten geldt dat je deze producten niet voor altijd uit jouw leven hoeft te schrappen. Want genieten is ook deel van het leven! Dus kies bewust. Denk na of je, wat je in mond wil stoppen, een 10 waard is? Zo niet, doe het niet. Zo wel, geniet!


Waarmee kan je jouw lichaam helpen?

  • Zorg voor voldoende essentiële omega-3 vetzuren, ofwel visvetzuren. Maar ook noten, zaden en pitten zijn top! En dan in het speciaal walnoten, chiazaad, pompoen- en zonnebloempitten. Omdat deze plantaardige vriendjes de voorloper van omega-3 bevat, namelijk ALA. Vetten zijn essentieel voor een goede hormoonhuishouding. Ze zijn een belangrijke bouwstof voor hormonen namelijk. We eten steeds meer plantaardig, met als gevolg een hoge inname van de essentiële omega-6 vetzuren. Echter zet deze omega 6-variant uitstekend de ontstekingen aan. Maar van de tegenhanger, omega-3, hebben we veelal een tekort van. We eten namelijk minder vis dan onze voorouder, de jager-verzamelaar. Gezien wij 0.01% van deze oermens verschillen, moeten we misschien toch wat meer naar onze genen luisteren. Suppleer het liefst elke dag EPA en DHA vetzuren. Houdt je niet van vis of ben je vegan? Er bestaan tegenwoordig fantastische vervangers zoals algenolie. Ook is krillolie een mooi supplement. Deze is 6x zo sterk als visolie en je hebt minder kans op visolie boertjes.

  • Vezels uit fruit en, met name, groenten. Vezels bevorderen onze goede darmbacteriën en heeft dus een positief effect op onze darmflora. Met als gevolg een boost voor het immuunsysteem. En denk natuurlijk ook aan alle andere vitamines en mineralen!

  • Leverondersteunende groenten om onder andere de oestrogenen af te kunnen breken in die laatste twee weken van de cyclus: Bladgroenten met het stofje chlorofyl: spinazie, tuinkers, (groene) zeewieren, koriander, peterselie, waterkers, postelein, rucola, boerenkool, prei en andijvie. Kruisbloemige groenten met het stofje DIM: ’wintergroenten’: broccoli(kiemen), spruitjes, bloemkool, boerenkool, Chinese kool, paksoi, radijs, waterkers.

  • Magnesium: rondom je menstruatie kan jouw magnesium behoefte hoger liggen. Dit kan diverse redenen hebben, zoals het ervaren van meer stress. Stress vreet magnesium. Hoe meer stress jij hebt, hoe meer magnesium jij nodig hebt, hoe minder groot jouw voorraad is, hoe minder jij bestand bent tegen stress. En ga zo door in deze vicieuze cirkel. Dus een voorraadje in jouw lichaam is niet mis! Ook helpt het jouw spieren ontspannen, denk hierbij aan buikkrampen. Of misschien kan je voor of tijdens de menstruatie minder goed naar de wc. Magnesium helpt je dan ook een handje. Kortom, niet te missen die magnesium. Zorg er wel voor dat je een goede vorm hebt. Denk hierbij aan magnesiumbisglycenaat of -tauraat voor rustgevend effect mentaal of magnesiumcitraat voor ontspanning in de spieren. De oxide variant die veel verkocht wordt, wordt niet goed opgenomen in het lichaam en werkt juist laxerend. Check dus altijd even de achterkant van de verpakking.

  • Beweeg! We hebben allemaal gemerkt dat thuiswerken een aanslag is op jouw dagelijkse stappen. Ook zijn de sportscholen wederom gesloten. Dus neem het heft in eigen handen en probeer in ieder geval die 10.000 stappen te zetten. Dit is rustgevend voor het koppie, jouw lichaam is blij met de frisse lucht en tot slot laat je door te bewegen jouw bloed weer lekker stromen in jouw lichaam. Hierdoor wordt de zuurstof weer beter rondgepompt door het lichaam. Op deze manier ben je weer wat scherper als je na jouw wandeltochtje weer achter jouw laptop duikt!


Have a good period!



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
BodileOverdevest_W_RGB_edited_edited_edi

Hazenstraat 53

1016 SN AMSTERDAM

        

Houtplein 37

2012 DE HAARLEM

Looierslaan 93

2272 BJ VOORBURG

  • Instagram - Black Circle

volg me ook op 

INSTAGRAM

KP-nummer 19103760189

BTW-nummer NL 215664796 B01

AGB-code praktijk 24004647

AGB-code persoonlijk 24101178

Kamer van Koophandel nummer 64846997

bottom of page