top of page
 • Foto van schrijverBodile Overdevest

Darmtherapie: het hele(nde) plaatje

Bijgewerkt op: 2 jun. 2022

In onze Westerse wereld komen veel darmproblemen voor. Dit kan verschillende oorzaken hebben: ziekte, trauma, stress, geen borstvoeding, geboren door keizersnede, verkeerde voeding, onontdekte voedingsintolerantie of -allergieën - en zo kan ik nog even doorgaan.

Door onderzoek te doen in de reguliere geneeskunde, kan een oorzaak worden gevonden. Dat is fijn, want dan weet je waar het aan ligt. Op deze manier kan men gericht de oorzaak oplossen en klachten verminderen al dan niet genezen.

Echter krijg ik veel mensen in de praktijk, die vastlopen in het reguliere segment. Er blijkt ‘niets aan de hand te zijn’. Met gevolg dat cliënten met de handen in het haar zitten.

Belangrijk om te benadrukken is dat dit niet ligt aan de reguliere geneeskunde. Regulier kijkt naar ziekte vs. gezondheid. Niks te vinden? Super, dan is het waarschijnlijk (hopelijk) niet acuut.

Maar dat er ‘niets aan de hand is’ betekend niet dat je je opeens wel goed voelt - been there. Op dat moment komt de complementaire therapie om de hoek kijken, ook wel de preventieve geneeswijze. Deze gaat uit van de optimale waarden, van onder andere vitamines en mineralen. Dus wanneer zit jij lekker in je vel? Wanneer heb je weinig tot geen klachten? Wanneer ervaar jij meer energie?

Als de reguliere geneeskunde dit óók nog moet doen, zijn de ziekenhuizen, artsen en verplegingspersoneel niet aan te slepen. Ik denk dat we inmiddels ervan bewust zijn dat de druk op de zorg al hoog is.

Dus, laten wij, als zorg, elkaar aanvullen. Als complementaire en geregistreerde diëtist steek ik graag de handen uit de mouwen om cliënten weer goed op pad te sturen.


De mooie uitspraak van Mireille Wijchers luidt:

“Voeding bij darmproblemen is meer dan alleen vezels eten en goed water drinken. Net als gezondheid veel meer is dan alleen de afwezigheid van ziekten.”

Een complementaire aanpak gaat over meerdere facetten:

 • Kennis vermeerderen van de client, zodat zij daadwerkelijk snappen waarom ze iets doen

 • Een persoonlijk voedingsplan naar aanleiding van een darmmicrobioomonderzoek (Gamedi): geen microbioom is hetzelfde, net als een vingerafdruk

 • Laaggradige ontstekingen oplossen, denk aan een pijntje-hier-pijntje-daar

 • Optimaliseren van de voedingsstofinname en/of -opname, zoals vitamines, mineralen, essentiële vetzuren en aminozuren (eiwitten) en volwaardige energie

 • Optimaliseren van het bewegingspatroon

 • Doorverwijzen of coachen op gebied van stress

 • Het bevorderen onze methylatie (ontgifting) ten behoeve van onder andere:

  • Productie van geslachtshormonen

  • Verteringsenzymen

  • Vorming van neurotransmitters (dopamine, serotonine GABA en acetylcholine) voor psychologische rust en balans

  • Ontgifting van toxische/lichaamsvreemde stoffen alswel lichaamseigen (afval)stoffen

 • En uiteraard een goed ontlastingspatroon door onder meer een vezelrijk menu

Tot slot, betekend een goed ontlastingspatroon niet altijd dat je een fantastisch microbioom hebt. Mogelijk kan jouw lichaam hoog bewerkt en onnatuurlijke voedsel prima verteren na 30 jaar ervaring. Dit betekend niet dat jouw darmen ook daadwerkelijk in optimale gezondheid verkeren.


Wil jij hier meer van weten? Neem dan contact met me op!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page