• bodileoverdevest

Zink

Sinds de COVID-pandemie wordt zink steeds vaker aanbevolen als ondersteuning voor het lichaam. Maar waarom is dit zo belangrijk?


Zink heeft een tal aan functies, zoals de alvleesklier-, hersen-, hart- en schildklierfunctie, communicatie tussen cellen, celdeling, energieproductie, immuunsysteem, koolhydraat-, vet- en eiwitvertering, vruchtbaarheid, darmwerking en wondgenezing.


Maar dit is nog niet eens alles! Zink is namelijk van belang voor de activiteit van 300 enzymen en 2000 transcriptiefactoren (reguleren genexpressie). Kortom, dit spoorelement regelt een ontzettend veel in ons lichaam. En vooral nu het griepseizoen is aangebroken, kunnen we best wat extra’s gebruiken voor onze weerstand en energie🤧🍂


Een tekort merk je al met een paar weken. Echter zijn het vage klachten die niet direct te herleiden zijn. Denk aan vermoeidheid, huiduitslag, groeiachterstand, nagels met witte puntjes, een wondje dat maar niet geneest en een verlaagde weerstand en daardoor een verhoogde infectiegevoeligheid.


Door diverse redenen kan de zinkbehoefte verhoogd zijn*. Enkele voorbeelden zijn het gebruik van de pil, cafeïne, alcohol, een vegetarisch/veganistisch voedingspatroon (tot 50% verhoogd), auto-immuunziekte, darmaandoeningen, hormonale disbalansen (PCOS, PMS), diabetes en bepaalde medicatie.


*Mocht je hierover twijfelen, laat je bloedwaarden checken bij de huisarts📈 👨🏾‍⚕️


Mocht je toch suppletie willen of nodig hebben, laat je adviseren door een expert. Een ‘normale’ onderhoudsdosis is 7-15 mg zink per dag voor een gezonde volwassene. Waarbij 7 mg de aanbevolen reguliere hoeveelheid is, en 15 mg de aanbevolen optimale hoeveelheid. De maximale veilige bovengrens voor volwassenen is 25 mg per dag.

NB: bij een teveel aan zink, kan een kopertekort ontstaan. Dit gebeurt (bijna) alleen als je hoge hoeveelheden zink suppleert.

Voedingsbronnen

Ben je een gezonde volwassene? Probeer dan zink zoveel mogelijk uit voeding te halen. Mosselen, garnalen en vooral oesters zijn echte zinkbommetjes 🦪 Maar ook rundvlees, kip, kalkoen, hennep-, sesam- en lijnzaad, pompoen- en pijnboompitten, cacao, kikkererwten, bonen, cashewnoten, zeewier en volkoren graanproducten als haver of goede kwaliteit zuurdesem- of volkorenbrood leveren een mooie dagelijkse hoeveelheid aan zink .

In de praktijk

Strooi over elke cracker, ontbijtbowl, salade of soep wat pitten of zaden. Eet minimaal 75% pure chocolade in plaats van melkchocolade. Kies eens sushi of maak dit zelf (met extra nori) of gooi wat aan gescheurde stukjes nori over je wokgerecht. Kies een zeewiersalade of -spaghetti of maak Chili sin/con Carne met veel verschillende bonen en zilvervliesrijst.


Tot slot verhogen eiwitten, ui en knoflook de zinkopname in het lichaam. Dus gebruik dit rijkelijk indien je dit goed kan verdragen.


Heb je hier meer vragen over? Schroom niet om mij te contacten!

Bronnen:

Zink | Voedingscentrum

Zink | Orthokennis

16 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven